Mağaralar

SULU MAĞARA – KESKİN – KIRIKKALE

Sulu Mağara, Kırıkkale ilinin Keskin İlçesi, Merkez, Altıntaş Mahallesidedir.
Sulu Mağarada ilk araştırılma 1996 yılında yapıldı. Burada yapılan araştırmalar sonrasında mağaranın Bizans döneminden kaldığı ve Hristiyanların yerleşim yeri olarak kullandığını iddia ediliyor.
Toplam uzunluğu 285 metre uzunluğu olan mağara 3 kattan oluşmaktadır. Yapay galerilerde kurşun işletmesi yapılmıştır. Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler, Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür.
Mağara, jeolojik açıdan paleozoik döneme tarihlendiriliyor. Hidrolojik olarak vadoz zonda yer alan Sulu Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur.
Bu suları toplamak için eski dönemlerde derinliği 2 m’yi bulan havuzlar yapılmıştır. Mağara kuru ve sıcak bir havaya sahiptir.
Mağarayı turizme açma çalışmaları başlandığı Vali tarafından söylenmektedir.(2014)
KAYNAK: HABER AJANSLARI – GAZETELER – KÜLTÜR PORTALI