TARİHİ HAN – MENEMEN / İZMİR

İzmir ili, Menemen ilçesi Ziya Gökalp Caddesi No: 13 de bulunan han 19 yüzyıl sonu, 20. Yüzyıl başı eseridir. Zemin +1 katlı yığma taş ile inşa edilmiş, üzeri kırma çatı ile örtülüdür.
Ön cephesi caddeye bakmakta olup, ana giriş kapısı cephe ortasındadır. Sade başlıklara sahip taş ayaklar üzerinde dendanlı düz lento bulunmaktadır. Çift kanatlı ahşap kapısı mevcuttur. Bu girişin solunda, benzer bir açıklık daha bulunmakta olup, çift kanatlı demir kapıya da sahiptir. Yapının üst katında dikdörtgen açıklı, taş söveli beş, altta ise iki pencere yer almaktadır. Giriş kapısından zemin taş döşeli dikdörtgen sahanlığa girilmektedir. Sahanlığın sağından ve solundan mekanlar açılmakta olup sağ taraftaki ahşap merdivenle üst kata çıkılmaktadır. Üst katta dikdörtgen koridorun iki tarafına, kare planlı basit odalar yerleştirilmiştir. Üzeri açık avlunun iki yanında uzanan mekanlar bu gün yıkılmış olup avlu güney tarafı duvarla bölünerek yapının bir yığma taş malzeme ile inşa edilmiş, bir bölümü duvar arkasında kalmıştır. Cepheleri sade bir saçak altı silmesi kuşatmaktadır.