TASMAKIRAN CAMİ ÇEŞMESİ – KAYSERİ

Yeri: Kayseri ili, Melikgazi ilçesi, Kemeraltı Mahallesi, Tasma Sokakta bulunmaktadır.

Bugünkü durumu: Sağlam olup, günümüzde kullanılmaktadır.

Tarihi: 16. yy. inşa edilmiş, 20. yy. onarılmış.

Plan ve mimari özellikleri: Tek kemerli ve tek cepheli olarak inşa edilen çeşme, caminin avlu duvarına yapılmıştır. Çeşme nişini örten yuvarlak kemer yanlardaki duvara oturmaktadır.

Yanlardaki duvara oturan başlıklar içe doğru taşırılmış ve düz yüzeyli silmeler başlıklarla birlikte çeşme nişini de dolaşmaktadır. Çeşme kemerine atılmış demir gergi çubuğu dikkati çeker. Çeşme kemerinin yüzeyi yarım daire profilli bir silmeyle hareketlendirilmiş olup, kemer kilit taşı yüzeyden taşırılmıştır. Çeşmenin ayna taşı yoktur. Orijinal yalağın iki yanında, çeşme duvarının kenarında sekiler mevcuttur. Çeşme duvarında tek musluk bulunmaktadır. Niş duvarının kemere yakın bölümündeki kitabelikte eserin son zamanlarda tamirini gösteren yazıt bulunmaktadır.

Süslemesi: Kemer ve tablalardaki silmeler dışında kayda değer bezeyici öğe yoktur.

Malzeme ve teknik: Düzgün kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir.

Kitabesi: Yapının inşa kitabesi yoktur.

Tarihlendirme: Çeşmenin yakınında bulunan ve esere adını veren Tasmakıran Camiinin, 1533 yılında inşa edildiği ancak 1956 yılında onarılarak yenilendiği ileri sürülmektedir. Muhtemelen camiyle birlikte veya daha sonra inşa edilen bu çeşme de yakın tarihlerde onarılmıştır.