ŞEHZADE AHMET PAŞA ÇEŞMESİ – SARAYÖNÜ / KONYA

Yukarı mahallede bulunan Selçuklular döneminden kalma Pir Hüseyin Camisi’nin avlu duvarı dışında bulunan ve Roma dönemine ait bir mermer kaide kullanılarak Osmanlı döneminde yapıldığı anlaşılan çeşmenin üzerinde: “Şehzade uzun kâni büniye kim, Hazreti Ahmet Paşa, Fî sebilillah edip hayrat kıldı bu çeşmeyi bunda icra, Der bir eksiğin ânın tamiri için, oldu bu çeşme bî misal a’lâ” Halk arasında dolaşan bir rivayete göre ise, bu mermer kaideyi kirman eğiren bir kadının omzunda taşıyarak buraya getirip yerleştirdiği inancı yaygındır. İçinizden “Aman canım olur mu öyle saçma şey ?” dediğinizi duyar gibiyim. 250 kilogramlık top mermisini tek başına taşıyan Seyit Onbaşının ülkesinde bu tür haberleri garipsememek gerek… Bu çeşmeden yaklaşık yüz metre aşağıda Hatıp Mahallesi içerisinde kalan çeşmelerin ise daha sonraki dönemlerde yapıldığını kitabelerindeki tarihlerden anlaşılıyor.

Kaynak: Merhaba