KATİPOĞLU (AHMET REŞİT EFENDİ ) SEBİLİ – İZMİR

Kemeraltı  Başduraktan  İkiçeşmelik yönüne doğru Kestelli Yokuşunu çıkarken solda köşede bulunmaktadır. Hacı Ahmet Reşit Efendi tarafından yaptırılan bu sebil  1778 yılına tarihlenmektedir.
1901 yılında Harputluoğlu Ali Hüseyin Ağa tarafından yeniden bakım ve inşa edilmiştir. Bugün aynı isimle bilinen sebilin cephesinin solundaki eski Laz Han yıkılarak, bugünkü Harputlu Han yapılmıştır.
Sebil, süslemeleri ve taş işçiliği ile dikkat çekmektedir. Katipoğlu sebili iki katlı ve çatılı oluşuyla diğer sebillerden farklılık gösterir. Sebilin bugünkü durumu bile Kemeraltının geçmiş dönemlerindeki fiziki gücü hakkında bilgi verir.
1970 yıllarında bu sebilin solunda Ahmet Reşit Mehmet Efendiye ait harap durumda bir medresenin bulunduğu bilinmektedir. Bugün giyim üzerine çalışan bir dükkan olarak kullanılmaktadır.
Kaynak : Hakan Kazım Taşkıran