KARAOSMANOĞLU SEBİLİ – BERGAMA / İZMİR

Sebil, Bankalar Caddesi Sebil Sokak No: 2/A, Yeni Cami karşısındadır. Sebilin cadde üzerinde bulunan mermer kitabesinden Karaosman Hacı Ömer Ağa tarafından H. 1229 (1814) tarihinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Çeşme beşgen bir plana sahiptir. Üç cepheli olup, tam köşede yer alır.

Sebil, mermerden inşa edilmiş üç cephelidir. Cephe dönüşleri dikey olarak yivli süslemeler ile bölümlenmiş ve yüzeyleri saksı içerisinde gül, karanfil çiçekleri ve girland motifleri ile bezenmiştir. Her cephesinde birer tane olmak üzere yuvarlak kemerli üç penceresi vardır. Pencerelerin alt bölümlerinde yer alan musluk kısımları, rozetler ve aralarında Selvi ağacı motifi işlemeleri ile süslenmiştir. Hemen bunların altında su olukları vardır. Cephe kaideleri de üç adet enine dikdörtgen şekilli ve yüzeyleri perde ve saksılardan çıkan çiçeklerle bezelidir. Bu kısımlar ikişer adet su deliklidir. Bezemeler tamamen Barok karakterlidir. Pencere kemer alınlık köşelerinde de Barok etkili bitkisel bezemeler mevcut olup, orta bölümün kemer köşeliklerinde “Maşallah” yazısı bulunmaktadır. Sokak yönünde bulunan girişi, gotik kemerli, kemer alınlığının aynasında bitkisel bezemelerden oluşan kartuş süslemesi vardır. Saçağın alt kısımları sütunceler ile bölümlenmiş ve yüzeyleri yine bitkisel kompozisyondan oluşan kartuş süslemelidir. Kapı ve pencerelerin alınlık hizalarından profil silme ile enine olarak bölümlenmiştir.