GEVHER NESİBE ÇEŞMESİ – KAYSERİ

Çeşme, Kocasinan ilçesi, Hacı İkiz (İsmail) mahallesi, Mimarsinan Parkı içinde; Gevher Nesibe Medresesi’nin güneybatı köşesinde yer almaktadır.
Tek kemerli ve bağımsız olarak yapılmıştır. Dikey dikdörtgen prizmatik bir yapıdır. 1.15 metre derinliğindeki çeşme nişi, yanlarda duvar içerisine gömülü olan sütunceler ile sınırlandırılmış olup, nişin üzerini örten küresel örtü taşların ışınsal olarak dizilmesiyle oluşturulmuştur.
Çeşmenin yuvarlak kemeri sütunceler üzerine oturmuştur. Sütun başlıkları içeri doğru kıvrılarak volütlenmiştir. Eser üzerinde inşa kitabesi yoktur. Saçak ile kemer arasında yer alan dört satırlık kitabe talik yazı ile yazılmıştır. Onarım kitabeleri ve mimari özellikleri dikkate alındığında 16. yüzyılda yapılmış olmalıdır.
KAYNAK:KAYSERİ KÜLTÜR ENVANTERİ