DERİNKUYU ÇEŞMESİ – ÇAPAK – TORBALI / İZMİR

Çeşme köyün kuzey tarafındaki çıkış yolunun sağ tarafındadır. Derinkuyu çeşmesinin kaynağının suyu kuyulardan sağlanıyor,

Kitabesi şöyledir:

1-Sahib’ül- hayrat

2- Hacı Bekir oğlu

3- Hacı İbrahim Ağa

4- Sene: 1311

Kitabeye göre tarihi miladi 1895 yılına aittir. Hacı Bekirler aynı köydeki İncircik Çeşmesini de yaptıran kişidir.

Kaynak: Necat Çetin yerel tarihçi

SAYIN YUSUF ŞENYÜZ BEYDEN:

Benim hatırladığım, Derinkuyu ki biz (Dere kuyu) çeşmesi derdik.  Çeşmenin kuzey batısında hatırladığım 55-60 yıl önce çoğu doldurulmuş 2-3 metre derinliğinde bir kuyu vardı.  Bu kuyuya başka bir kuyudan su aktarılıyor, böylelikle çeşmenin su kaynağı oluşturuluyor, kuyuların doldurulup ortadan kaldırılmasına rağmen Derinkuyu çeşmesinin suyu akıyordu ve çeşmeyi Yaptıran merhum Hacı İbrahim’in oğlu Bekir’in çocukları çeşmenin güney tarafına denk gelen tarafındaki arazide çeşmenin suyu ile 1990’lı yıllara değin bahçe yaparlardı.

Ayrıca Derinkuyu çeşmesini, İncircik çeşmesini, koca çeşmeyi yaptıranlar arasında Hacı İbrahim vardır.  Ve Derinkuyu çeşmesinin bir özelliği de köyün dışında olmasıdır.  Bunun nedeni ise, o yıllarda köy içindeki çeşmeler genelde köy halkının evinde kullandığı su ihtiyacını karşılamak için kullanılırdı.  Derinkuyu çeşmesinin başka bir özelliği o yıllarda köy halkı genelde çiftçilikle uğraştığından hemen, hemen her evde eşek, beygir, öküz vardı.   Bilhassa beygir ve öküzler tarlada çift sürmesi, harman kovması, araziden yük taşıdığında terli olduğundan, terli öküz, beygire su verilmezdi.  Teri kurusun diye biraz gezdirilen beygir, öküz daha sonra Derinkuyu çeşmesinden sulanır ve bir müddet gezdirildikten sonra ahıra bağlanırdı.