ÇİZMECİ ESNAFI ÇEŞMESİ – BERGAMA / İZMİR

Bergama’nın merkezinde Barbaros Mahallesi, Çizmeciler Arastası’nda yer almaktadır. Çeşmenin 1849 yılında çizmeci esnafı tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Çeşme, biri büyük diğeri küçük olmak üzere iki yuvarlak kemerden ibarettir. Mermerden yapılmış olan çeşmelerin kitabeleri kemer aynası içinde yer almaktadır. Çeşme günümüzde halen kullanılmaktadır.
Çeşme, biri büyük diğeri küçük yuvarlak kemerlidir. Mermerden yapılmış olan çeşmenin üst kısmı profilli silmelidir. Çeşmenin kemer aynalarında kitabeleri mevcuttur. Kitabe ve süslemeleri onarım sırasında siyah zemin üzerine sarı yaldızla boyanmıştır. Küçük kemerli olan nişin üst kısmında ortada vazo içinde lale ve karanfil motifleri, yanlarda ise yine vazo büyük papatyalar resmedilmiştir. Büyük kemerli çeşmenin kilit taşında bir rozet bulunur. Çeşmenin üzengi taşları ve dışa doğru kavisli yalak kısmı günümüze kadar sağlam gelebilmiştir.

Çeşmenin iki kitabesinde:
Çizmeci esnafının bu çeşmesi hoşça güzel———– Tarih-i Ta’miri (1323) 1907