RÜSTEM PAŞA (ÇARŞI ) CAMİİ – BOLVADİN – AFYONKARAHİSAR

İlçe merkezinde, çarşı içinde Hisar Mahallesi Emirdağ Caddesi ile Zafer Caddesi’nin kesiştiği kavşakta bulunmaktadır. Caminin kitabesinden anlaşıldığına göre Eşrefoğulları Beyliği Zamanında Mübariziddin Mehmet Bey tarafından H.720/M.1320 tarihinde külliye olarak yaptırılmıştır (Bayar, 2004: 100).

Caminin bu binasının mimari özelliği ve yıkıldığı tarih hakkında bir bilgi yoktur. 1553 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Bolvadin’i ziyareti sırasında Sadrazam Rüstem Paşa tarafından yıkılarak Mimar Sinan’a Kubbeli Camii olarak anılan camiyi yaptırmıştır.

Bolvadin Müftülüğü’nden Osman Hulusi Efendi tarafından kurulan cami yaptırma cemiyetince eski cami yıktırılarak, Afyonlu Mimar Georgios Parmakyan’a yeniden yaptırılmış ve 1904 yılında ibadete açılmıştır. Cami, Yeni Camii, mihrabındaki döner sütunlardan dolayı Döner Sütunlu Camii ve Ulu Camii isimleriyle anılmıştır ancak çarşı merkezinde olduğu için halk tarafından Çarşı Camii olarak söylenilmektedir (Bayar, 2004: 104).

03.02.2002 tarihinde meydana gelen depremle büyük hasar gören caminin minaresi şerefeye kadar yıkılmış, 05.08.2012 tarihinde çıkan yangınla da camii büyük hasar görmüştür . Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait caminin tadilat ve tamiratı yapılarak 30.09.2015 tarihinde tekrar ibadete açılmıştır. Dikdörtgen plan üzerine yükselen prizmatik kütle ve minaresinin kürsüsü düzgün kesme taşlarla yapılmıştır. Yer yer moloz taş, tuğla kullanılmış yığma bir binadır. Saçakları ahşap, üstü kırma çatı ile örtülüdür. Doğusunda tek şerefeli minaresi, doğu, batı ve kuzey cephelerinde üç giriş kapısı vardır. Derinlemesine dikdörtgen planlı caminin ortadaki iki desteğe kıble duvarına paralel kemerler iç mekanda bir bölme izlenimi verir. Dikdörtgen çerçeveli mermer kaide içine yapılmış mihrabın iki yanında sabit olmayan mermer sütunlar yerleştirilmiştir.

KAYNAK: AFYONKARAHİSAR İNANÇ TURİZMİ