MUSTAFA KEMALPAŞA CAMİİ – KARŞIYAKA / İZMİR

Karşıyaka ilçesinin Donanmacı Mahallesi diye bilinen çarşı merkezindedir.
M. Kemalpaşa Cami’nin temeli 27 Mart 1959 tarihinde dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından atıldı. İbadete 4 Şubat 1962 Pazar günü açıldı. Mimar Harbi Hotan, tarafından yapılan cami adı kadar mimarisi ile de dikkat çeken bir camidir. Çizimleri Mimar Harbi Hotan tarafından yapılan M. Kemalpaşa Cami modern mimari ve Türk mimarisinin bileşiminde Türkiye’nin ilk betonarme camisidir. Yuvarlak formdaydı ve tek şerefeli iki minaresi cami ile birlikte estetik görünümlüdür.. Caminin doğu ve batı taraflarındaki buzlu camlı yarım daireli pencereler içerinin aydınlatmasını sağlamaktadır. İki katlı olan caminin alt katlarında dükkanlar sıralanmıştır. Cami içi modern mimari yapılışı ile dikkat çekmektedir. Mihrap çini döşemeli, minber ise estetik görünümlü taş malzemeden yapılıdır. Sütunlarda kalem işi süslemeler de modern görünümü ile uyumludur.
Mimar Harbi Hotan’ın İzmir’e kazandırdığı Karşıyaka M. Kemalpaşa Cami’nin yanı sıra İzmir Ticaret Odası Lokali, İzmir Atatürk Kapalı Spor Salonu, olimpik açık ve kapalı yüzme havuzları, Atatürk Stadı ve yanındaki atletizm pisti, Fuar evlendirme dairesi, yine fuardaki Pakistan pavyonu ilk akla gelenlerdir.