MEYDANCIK CAMİ – BURSA

Bursa Yıldırım ilçesi Meydancık Mahallesi Alancık Sokak’tadır. Fatih döneminde Kazazoğlu Sole Mehmet Paşa tarafından, 1497 yılından önce yaptırılmıştır. Sole Mehmet Paşa, Bursa’da üç tane mescit yaptırmıştır.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. 7,00 x 7,00 metre iç ölçülerinde kare planlı bir asıl ibadet alanı ile. 3.65 metre derinliğinde bir son cemaat yerinden oluşur. Caminin girişi sivri kemerli olup. duvarları üç sıra tuğla, bir sıra kesme taş ile örülmüştür. Asıl ibadet alanının üzeri büyük bir kubbe ile, son cemaat yerinin üzeri ise tonoz ile örtülmüştür.
Bir çok kez onarımdan geçen caminin batısındaki minare 1913 yılındaki onarımda yenilenmiş olup tamirat kitabesi vardır. Tuğla gövdeli ve tek şerefelidir. Yapının kubbe kasnağında üç alt sırada dört sivri kemerli pencere yer almaktadır. Güney yönündeki iki pencere kapatılarak, dolaba dönüştürülmüştür. Dış köşeliklerde silindirik gövdeli sütunceleri bulunan sade mihrap, dikdörtgen çerçevelidir.
KAYNAK: YILDIRIM BELEDİYESİ