LALE CAMİİ – KIRŞEHİR

Lale Camii, Kırşehir il merkezinde, Yenice mahallesinde yer almaktadır. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Selçuklular zamanında yaptırıldığı düşünülmektedir. Bugün cami olarak kullanılan yapının namazgah ve darphane olarak yaptırıldığına dair tezler mevcuttur. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, Selçuklular zamanında yaptırıldığı düşünülmektedir. Bugün cami olarak kullanılan yapının namazgah ve darphane olarak yaptırıldığına dair tezler mevcuttur. Ancak namazgahlar, yerleşim yerlerinden uzak, açık alanlarda, ekseriyetle orduların ibadeti için yapılmış, üstü açık, geniş alan kaplayan yapılardır. Bu yüzden Cevat Hakkı Tarım’ın bu tezi geçerliliğini yitirmektedir. Kırşehir’de, İlhanlılarda Mahmut Gazan Han, Hüdabende ve Ebu Sait Bahadır Han adlarına 1280-1314 yılları arasında gümüş para bastırıldığı bilinmektedir. Yapının mimarisinin de cami mimarisine uygun olmadığından dolayı darphane olarak yapıldığı kesinlik kazanmaktadır. Lale Camii, büyük ayaklar üzerine inşa edilmiş olup, üç bölüm halindedir. Bölümleri üzeri kubbelerle örtülmüştür. Ayaklar düzgün kesme taş, diğer bölümlerde moloz taş kullanılmıştır. Doğu cephesindeki kemer başlangıçlarına bakılırsa, yapının daha büyük olduğu anlaşılmaktadır.   Mermer mihrabı, mukarnaslı kavsarası ve geometrik süslemeleriyle özenle yapılmıştır. Yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1990 yılında restore edilmiştir.

Kaynak: Mutlu Kırşehir