HERMITAGE MÜZESİ – II – St. PETERSBURG / RUSYA

Müzeler, geçmişle aramızdaki bağlantı noktalarıdır. Doğru yönetildiklerinde; toplumları düşünmeye ve öğrenmeye yönlendiren, eğlendiren, kültürel mirası anlatan ve geleceğe aktaran, farklı kültürleri anlamamıza, kültürlerarası iletişimi geliştirmeye yarayan, gezginlerin programlarının vazgeçilmez parçaları olan mekânlardır.

Öyle müzeler var ki dünyada, insanlar binlerce kilometre yolu, sadece orası için katediyor. Bunlardan biri de St. Petersburg’daki Hermitage…

Dünyanın en büyük ikinci müzesi Hermitage, sahip olduğu 3 milyondan fazla eserle en önemli sanat merkezlerinden… Tamamını gezmek 3-4 ay sürüyor.

1764 yılında Katerina’nın bir müzayededen aldığı 200 tabloyu saklamak için yaptırdığı Küçük Hermitage binasıyla başlar her şey. 1787’de Büyük Hermitage ile tiyatro binası, sanat eserlerinin sayısı artınca da, 1852’de Yeni Hermitage binası eklenir komplekse ve tüm yapılar Hermitage Müzesi adı altında toplanır. 1917 Rus Devrimi sonrası Kışlık Saray’ın, 20’nci yüzyılın sonlarındaysa Genelkurmay ve Menschikov Sarayı’nın bazı bölümlerinin de eklenmesiyle de müze bugünkü halini alır. Üç kattan oluşan müzenin ilk katında antikiteden 15’nci yüzyıla, ikinci katında 15’inci asırdan 18’inci yüzyıla, üçüncü katındaysa 18’inci yüzyıldan günümüze kadar eserler sergilenmekte.

DÜNYANIN EN ESKİ HALISI

Birinci katta 26-2 salonunda göreceğiniz dünyanın en eski halısı Pazırık, 1947 yılında Türkler’in anayurdu olarak bilinen Altaylar’da, Rus arkeolog Rudenko tarafından 5. Pazırık Kurganı’nda bulundu. Çift düğümle dokunmuş olması nedeniyle Türk halısı olarak kabul edilen halının orijinal boyutlarının  183×198 cm. ve toplam düğüm sayısının 1.3 milyon olduğu tahmin edilmekte.

KAYNAK: MİLLİYET.COM.TR

FOTOĞRAFLAR 2013 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR