ATATÜRK ANITI – İZMİR

İzmir Cumhuriyet Meydanında, Büyük Efes Oteli’nin önündeki alanda yer alan bu anıt, İtalyan Heykeltıraş Pietro Canonica (1869–1962) tarafından 1932 yılında yapılmıştır. Heykelin kaide tasarımı Y. Mimar Asım Kömürcü’ye aittir.

Atatürk anıtı 18 Temmuz 1932’de İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’un açılış konuşmasının ardından, dönemin başbakanı İsmet İnönü’nün sözleri ile açılmıştır.

Bu anıt İzmirlilerin Atatürk’e bir teşekkür amacı ile yaptırılmıştır. Heykelin yapımına 140.000₺, kaidesine de 40.000₺ harcanmıştır. Heykelin kaidesinde kabartma olarak Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” sözleri yazılıdır. Kaidenin ön yüzünde elinde bayrak tutan kadın, çocuk ve asker tasvir edilmiştir. Böylece Kurtuluş Savaşında milletin top yekûn mücadelesi anlatılmak istenmiştir. Kaide üzerinde Atatürk, at üzerinde üniformalı olarak sağ eliyle denizi gösterir vaziyette tasvir edilmiştir.