ECE SULTAN TÜRBESİ – SİMAV / KÜTAHYA

Simav’ ın kuzeyinde, Eynal Kaplıcalarının batısında, Hüsüm Köyü’ nün güneyinde, meşe ağaçları ile kapalı bir tepede yatmakta olan Ece Sultan Bursa evliyalarından Emir Sultan’ ın müritlerindendir. Ece Sultan,  Hamidoğulları Beyliği sınırları içinde kalan Isparta – Yalvaç doğumlu bir beydir. Emir Sultan Bursa’ ya ziyarete gider. Dönüşte Bursa – Isparta arasındaki en kısa yol güzergahı olan Simav’ da vefat eder. Bugünkü mezarının bulunduğu yere gömülmüştür. Bugünkü mezarının bulunduğu yere gömülmüştür. Son yıllarda hayırsever insanlarımız türbeyi yeniden yaptırmış ve yanına da küçük ve güzel bir camii yaptırarak türbenin değerini ve çevrenin güzelliğini artırmıştır. Hem ziyaret, hem de piknik alanı olarak kullanılan güzel bir mekandır.

(SİMAV’IN DÖRT KİTABINI YAYINLAYAN ALAATTİN GÜRIRMAK)

Şöyle diyor:

Veb sitemiz arşivinde Ece Sultan ile ilgili bir makalemin kayıtlı olduğunu sanıyorum…1990 yılında Simav Belediyesi Eynal Tanıtım Bröşürüne ECE SULTAN’ı konu ettiğimde kür’ün=çalı,çırpının içinde kayıp bir mezardı…ECE SULTAN kabri bugün yalan dolan efsanelerle cemaat -tarikat inançlıların putlaştırdığı bir mezar olmuştur.Ve bugün bu kabir hakkında öte beri konuşan bilgi kirliliği yapan cahillerin hiç birisi de ben konu etmeden önce bu kişiden ve mezardan haberleri bile yoktu. ECE SULTAN 1380-1420 senelerinde Isparta’nın YALVAÇ ilçesinde ANNESİ İLE BİRLİKTE YAŞAYAN BİR DERVİŞTİR…Bursa’da bağlandığı Osmanlı padişahı YILDIRIM BEYAZİT’in damadı  BUHARA’lı EMİR SULTAN’ın müridi-öğrencisi olmuş, Yalvaç-Bursa arasında SİMAV üzerinden gidip gelirken şimdiki kabrinin bulunduğu yerde vefat etmiş ve gömülmüştür…İstanbul’daki Eyüp Sultan ile bir ilgisi yoktur.Şehit değildir…Ben Eynal broşürüne bu kabri termal turizm yanında İNANÇ TURİZMİ’de gelişsin Simav’ımızda diye yer vermiştim…Sonra EFİR KÖYLÜ Bir ALMANCI hemşehrimiz hayrına bu kabir yanına MESCİT yaptırmış, kendisi de alt tarafında ovalık yerde çiftlik kurup, kabirle ilgilenmeye başlamıştır.Ancak DİN ADAMI değil Almancı emekli işcidir…ŞU AN BU KABİRLE İLGİLİ Aslı olmayan bir sürü hurafa bilgi aktarılmasıyla bu işten menfaat sağlayan çevreler GÜNAHA girmektedirler… İnşallah ileriki zamanlarda ECE SULTAN ile ilgili tekrar bilgilendirici makaleler yayınlarız…

Kaynak: simavim.com