YUNAN PRİNA FABRİKASI – TEPECİK – İZMİR

Tepecik’in Güney mahallesi kısmında Ülkü sineması karşına denk gelen tren yolu ötesinde eskilerin Bayat pazarı meydanın dediği yerin Keresteciler ( tepecik Pazar yoluna) giden sokak başında bulunan Tarihi yapı ilk kurulduğunda PRİNA FABRİKASI idi. Yapım tarihi olarak 1915-1919 yılları arasında olduğu söyleniyor.
Tren yolu üst kısımları Gürçeşme ( Kançeşme) ile Yahudi mezarlık doğusu Levent mahallesine kadar olan yerlerin tamamı zamanında ZEYTİNLER ile kaplı idi. Zaten semt ismini buradaki zeytinlerden alır. Bu kadar çok zeytin olan yerde zeytin çekirdeklerinden ve posalarından (prina ) faydalanmayı İzmir’i işgal eden Yunan’lılar tarafından işgalin ilk yıllarında fabrika yapılmış. Zamanında uzun bacasını hatırlayanlar vardır. Şimdi yıkılmış ve yok olmuş.
Fabrika binası şuan atıl bir şekilde depo olarak kullanılmaktadır.
Kaynak: Fabrika Bekçisi