KEMER TREN İSTASYONU – İZMİR

İzmir-Aydın demiryolu hattı Anadolu’da ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti topraklarında gerçekleştirilmiş ilk demiryolu hattı. Hat, o zamana kadar Osmanlının görmediği ölçüde büyük yatırımı ve çağının en modern teknolojisini temsil ederken, İzmir’i Batı Anadolu’ya bağlamakla kalmıyor, ihraç edilen tarımsal ürünlerin değerini ve üretimini de artırıyordu.
Ege ekonomisi için milat niteliği taşıyan İzmir-Aydın demiryolunda ilk tren 28 Aralık 1860 da çalışmaya başladı; hat daha sonra Denizli ve Eğirdir’e kadar uzatıldı.
Kemer tren istasyonu Türkiye’nin ilk tren istasyonlarından biri. İzmir-Aydın demiryolu inşaatına 1856 yılında başlandığına göre ve bina haliyle bir ara durak olarak Alsancak’tan daha mütevazi ölçülerde ve küçük olduğu için Alsancak garından daha önce tamamlanmıştır.