KAYSERİ GARNİZONU VE HAVA ŞEHİTLİĞİ – KAYSERİ

Türkiye Cumhuriyeti kuruluş tarihinden günümüze kadar olan Kayseri ilinde mevcut olarak tespit edilmiş tahmini şehit 383 kişi olarak belirlenmiştir. Bu sayının dâhilinde olan kategoriler; Kayseri ilinde dünyaya gelen, görev yeri Kayseri ili olan, memleketi farklı bir il olan ancak Kayseri ilinde defnedilmiş şehitlerimizden oluşmaktadır. 1923 – Temmuz 2017 yıllar aralığını kapsayan konumuzun yıllara göre dağılımı verildiğinde, 90’lı ve 2000’li yıllarda meydana gelen şehit haberlerinin hızlı bir artışı söz konusu olmuştur. Bu yıllarda meydana gelen en büyük sorun, iç güvenlik dâhilinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti‘ni en çok meşgul eden terör faaliyetleri söz konusu olmuştur. Terör faaliyetleri sonucunda verilen mücadele ve etkin operasyonlar, şehitlerimizin artmasına neden olmuştur. Bilhassa Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde meydana gelen çatışma ve örgüt faaliyetleri Kayseri ilinde verilen şehitlerin en çok bu bölgelerden çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde etkin bir şekilde sürdürülen bu bölgelerdeki mücadelelerin temelindeki sebep, zor iklim koşulları ve jeopolitik olarak dağlık olmasıdır, bu da oldukça etkili bir husustur.

Şehitlerimizin %69, 63’lük dilimini oluşturan kısmı, terörle mücadelede en büyük payı almaktadır. İkinci büyük dilim %25,46‘lık oranı ile asker ve polislerimizin kaza sonucu şehit düşmeleridir. Nitekim bu grubun içerisinde askerlerimiz; eğitim sırasında meydana gelen kazalar, yaşanan doğal afet sonucunda meydana gelen kazalar ve diğer kazalar olmak üzere genel bir kategori altında toplanmıştır. Kore Savaşı ve Kuzey Irak savaşlarında şehit düşen askerlerimiz %1,23’lük bir oran oluştururken, Kıbrıs Savaşı %2,45’lik dilimi oluşturmaktadır. Toplamda 383 şehidimizden 3 tanesinin naaşı bulunamamıştır. Kayseri ili şehitlerinde 3’ü kadın olmak üzere %99 oranında erkek asker ve polis mevcudiyeti söz konusudur. Meslek oranları incelendiğinde asker meslek grubunun daha yoğun olduğunu görmekteyiz. 20-28 yaş aralığında, genellikle lise mezunu er ve uzman çavuş kıdemindeki askerlerimizin oranı göze çarpmaktadır.

Kartal Blv., Melikgazi, Kayseri, Türkiye
Şehitliğin Bulunduğu İl/İlçe: Kayseri/Melikgazi
Şehitliğin İsmi: Kayseri Garnizonu ve Hava Şehitliği
Şehitliğin Yeri: Gediris
Şehitliğin Yapıldığı Tarih: 1946
Şehit Sayısı: 58
Bakımından Sorumlu Makam: 2. Hava İkmal Bakım Merkezi1
Şehitlik Hakkında Genel Bilgi: 1946 yılında Hava Şehitliği ismiyle kurulan şehitlik, 1970 yılında Kayseri Garnizon Şehitliği olarak da kullanılmaya başlamıştır. Şehitlikte çeşitli tarihlerde görev başında şehit olan askerlerimizin mezarları bulunmaktadır.

Kaynak: Şehitlik Net