YELKİ KÖY MEYDANI VE ATATÜRK ANITI – GÜZELBAHÇE / İZMİR

Yelki, İzmir’in Güzelbahçe ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008’den önce belde statüsündeydi. 2020 verilerine göre 5.410 kişilik nüfusa sahiptir.

Köyün eski adı bilinmemektedir. 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde Yelki (یلكی) olarak geçer. Bu tarihte Yelki, Urla kazasının merkez nahiyesine bağlı 19 köyden biriydi. 1935 genel nüfus sayımında Urla kazasının Kızılbahçe nahiyesine bağlı olan köyün nüfusu 566 kişiden oluşuyordu.

Yelki, 29 Aralık 1993’te kurulan Güzelbahçe ilçesine köy olarak bağlandı. 6 Kasım 1998’de Resmî Gazete’de yayımlanan kararla belde statüsüne kavuştu. Beldeye bağlı Atatürk ve Cumhuriyet adlı iki mahalle bulunmaktaydı. Yelki, 22 Mart 2008’de yürürlüğe giren 5747 sayılı kanunla mahalle hâline geldi. Cumhuriyet Mahallesi’nin adı Yelki olarak değiştirilirken Atatürk Mahallesi’nin adı Mustafa Kemal Paşa oldu.

KAYNAK: WİKİPEDİA