ZEYNEL ABİDİN TÜRBESİ – ATPAZARI – ULUS -ANKARA

Aslanhane Camisinin biraz ilerisinde ve At Pazarı Yokuşu üzerinde yer almaktadır. Aslanhane Camii ve Türbesine çok yakın olan türbe, kare ve küçük bir platform üzerinde, dört sütunlu, üzeri kubbeli açık türbelerdendir. Dört köşede yer alan mermer sütunlar üzerinde, köşeleri pahlanmış sütun başlıkları ve bu başlıklara bakan sivri tuğla kemerleri bulunmaktadır. Dört kenarındaki kemerler üzerinde pandantifli bir kubbe yer alır. Dış kenarlarda kemerler üzeri kipri saçaklıdır. Gerek pandantifler ve gerekse kubbe içi, son yapılan tamirat esnasında beyaz badanalı bir sıva takabası ile kaplanmıştır. Türbenin ortasında beton sıvalı bir lâhit bulunmaktadır. Kemerler başlıkların üzerinde gergi ağaçları ile birbirine bağlanmaktadır.
Gerek pandantifler ve gerekse kubbe içi, son yapılan tamirat esnasında beyaz badanalı bir sıva tabakası ile kaplanmıştır. Türbenin ortasında beton sıvalı bir lahit bulunmaktadır. Tabanında kare tuğlalar döşenmiştir. Altında bir cenazelik olduğu söylenir. Kemerler başlıkların üzerinde gergi ağaçları ile birbirine bağlanmaktadır. 14.yyda tarihlenir.
Mezarın Felekeddin veya Hacı Arap veya Zeynel Abidine ait olduğu söylenir. Hangisinin doğru olduğu bilinmez!!!

KAYNAK:TÜRKMMO