TEKKE DEDE TÜRBESİ-KOZAK – BERGAMA / İZMİR

Bergama – Kozak – Ayvalık yolu üzerinde yolun sağ tarafında yola yakın bir yerde bulunmaktadır. Türbede kitabe bulunmamaktadır. Kim olduğu ve bu türbenin ne zaman yapıldığı ile ilgili herhangi bir bilgi yok. İsmini Aşağıbey köyünden Sayın Ahmet Sağlam’dan öğrendik. Türbenin varlığını ve yerini de bize o gösterdi.

Eyüp Eriş’in kitabında rastladığımız bir bilginin bu türbeye ait olduğunu düşündük. Öyle tahmin ettik, yanlış da olabilir. Başka da bir bilgiye rastlamadık.

Kozak Güneşli köyünün eski adı TEKKEDERE idi. Yani buradaki türbeden dolayı böyle anılıyordu. Karesi komutanlarından Mehmet-ül İns askerleriyle burada şehit düşmüş ve daha sonra mezarı türbe haline getirilmiştir. Dede mezarını ziyaret edenler bez, yaşmak bağlarlar su dolu desti ve tesbih bırakırlar.