ŞEYH İZZETTİN TÜRBESİ – ULUS – ANKARA

Başkent Ankara’da Ulus’un Hacı Bayram Mahallesinde bulunan ve 2015’te restore edilen Şeyh İzzeddin Türbesi aslına uygun hale getirildi.
Hacı Bayram-ı Veli Camii ve çevresinde bulunan tarihi mekânların restorasyonu büyük ölçüde tamamlandı. Bölgede restore edilen ya da aslına uygun biçimde yeniden inşa edilen yapılardan biri de İzzeddin Dede Mahallesi’ndeki Şeyh İzzeddin Türbesi. Ankara’nın manevi önderi Hacı Bayram-ı Veli’nin hocalarından Şeyh İzzeddin’in 1930’larda yıkılan türbesi, aslına uygun biçimde restore edilerek 2015’te kullanıma açıldı.
Şeyh İzzettin Türbesi 1930’lı yıllarda yıkılarak evlerin arasında kalmış, daha sonra bölgenin yıkılarak komple restorasyonu sırasında temelleri ortaya çıkarılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Günümüzdeki türbe kare planlı, kümbet biçiminde Selçuklu tarzındadır. Türbe kitabesi günümüzde Etnografya Müzesine kaldırılmıştır. Bu kitabeye göre türbe 1306 yılında inşa edilmiştir.
ŞEYH İZZEDDİN KİMDİR?
Şeyh İzzeddin Ankara’nın yetiştirmiş olduğu Ahilerden… Hacı Bayram-ı Veli dâhil birçok Ahi yetiştiren Şeyh İzzeddin’in, kurduğu medrese ile başka bir çok kişinin yetişmesine ön ayak olduğu biliniyor. Şeyh İzzeddin, Gül Baba ile birlikte Ankara’da pek çok Türk-İslam eserinin oluşturulmasına öncülük etmiş çok önemli bir şahsiyet.
KAYNAK: Uğur DUYAN/HABER VAKTİM