PAŞAKÖY BEŞE DEDE – PAŞAKÖY ÇEŞMESİ – PAŞAKÖY ANITI – BERGAMA / İZMİR

İzmir ili, Bergama ilçesi Paşaköy mahallesinde bulunan BEŞE DEDE hakkında açıklayıcı hiçbir bilgi yok. Türbe, giriş kapısındaki devşirme malzemelerden, Türbe içindeki mezar başlarındaki devşirme malzemelerden ve yatış şekillerinden sanki Müslüman olmayan erenlerin mezarlarına benzemekte olduğu anlaşılıyor. Türbe içinde 3 adet yatır bulunmakta ve kimlikleri ile ilgili hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Türbenin kitabesi de yok. Bahçe duvar üzerindeki devşirme taş bir kiliseden ya da küçük bir şapelden geldiğini gösteriyor. Türbe kırma çatı olup kiremitle kaplı tam orta yerine bir taş başlık oturtulmuş. Uzaktan dikkat çekmektedir. Köyün içindeki Atatürk Anıtı da Türbeye bitişik yapılmış ve ilginç bir görüntü oluşturmuş..
Çamaşırhane önündeki çeşmelerin de eski dönemden geldiği sanılmaktadır. Çeşmeler üzerinde de kitabe bulunmadığı için kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ama çeşmelerin suyu halen akmakta ve kullanılmaktadır.