MİRLİVA HASAN BEY TÜRBESİ – MUDANYA / BURSA

Bursa ilinin Mudanya ilçesinde Hasan Bey Mahallesinde, mahalleye de adını veren Hasan Bey Türbesi ve Camisi bulunmaktadır. Türbe adını aldığı Mısır Mirlivası Hasan Misrı Bey den almaktadır. Mirliva, Osmanlı Devletinin son dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan Miralay (Alaybeyi) ile Ferik rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden Tuğgeneral ile Tümgeneral rütbelerine eşit askeri rütbe. Paşalık sanı mirliva rütbesinden itibaren kazanılırdı.
Hasan Bey Türesi kare planlı bir yapıdadır ve içerisinde çok sayıda sanduka bulunmaktadır. Kimler yattığına dair detaylı bir kitabe bulunmamaktadır.
Mirliva Hasan Bey’in ; Hasan Bey Camisi, Hasan Bey Hamamı ve Hasan Bey Türbesi bulunmaktadır ve Bunların hepsi de Mudanya’nın Hasanbey mahallesinde yer almaktadırlar.
KAYNAK: SEYYAH ÇELEBİ