MEHMET ESAT İLERİ KABRİ – ALTINDAĞ – BORNOVA / İZMİR

İlerici bir din adamı olduğu ve 30 Ağustostaki tarihi emrini verdiğinde (Ordular!. İlk hedefiniz Akdeniz’dir! İLERİ!..) O’ da o an yanında bulunduğu için, Yeni ve ileri fikirlere ilgisi nedeniyle Atatürk tarafından kendisine İLERİ soyadı verilerek onurlandırılmıştır. 1925 yılında yapılan kıyafet inkılabını hemen benimseyen, şapka giyen ilk din adamlarındandır.
Esat İLERİ, iyi yazar, iyi konuşur, bir şair yapısına sahip, cesur atılgan ve ilerici bir din adamıdır. 2. Ekim 1948’de Türk Basın Birliğinin, elli yıl Türk basınına ve maarifine hizmet edenler için düzenlediği jübilede yer aldı.
* 15 Nisan 1957’de İzmir-Torbalı yolu üzerinde bir trafik kazasında, 75 yaşında vefat etti. Cenazesi İzmir’de Kokluca mezarlığında toprağa verilmiştir. Esat İleri’nin şahsi eşyaları (silah, madalya, ..vb) torunu emekli öğretmen Çiçek Şimşir tarafından TBMM müzesine bağışlanmıştır. Dört çocuk sahibi olmuştur. Yazdığı bazı eserleri: Türk dilinde Kinayat , İzmir,1340, Hadis-i Şerif tercümesi ,İzmir, 1942, Sözlerin özü atalar sözü , İzmir, 1947, Türk Dilinde Darbımeseller, İzmir,