KÜÇÜK ŞEYH ŞAMİ TÜRBESİ- YEŞİLYAZI KÖYÜ -SULAKYURT- KIRIKKALE

Küçük Şâmil Câmii Sulakyurt ilçesinin 9 km kuzeyindeki Yeşilyazı köyündedir. 1435’te Şeyh Mehmed Bahaeddîn yaptırmıştır. Câminin batı duvarı bitişiğinde Şeyh Mehmet Bahaeddîn’in türbesi vardır.
   Kırıkkale’de Selçuk Devleti zamanında Şeyh Şami ve oğlu Şeyh Carullah tarafından 15. yüzyılda yaptırılan her iki cami hala orijinalliğini koruyor. Büyük Şeyh Şami adlı köy bugün “Sulakyurt” adıyla, Küçük Şeyh Şami ise “Yeşilyazı” ismiyle anılmaktadır.
    Kırıkkale, Sulakyurt ilçesinde bulunan 15. yüzyıl Selçuklu dönemine ait camiyi asırlık ahşap direkler ayakta tutuyor. Caminin hemen bitişinde ise Şeyh Şamî Türbesi yer alıyor. İlçeye bağlı 10 kilometre uzaklıktaki Yeşilyazı köyünde ise oğlu Şeyh Carullah tarafından yaptırılan Şeyh Şami Camii orijinalliğini hala koruyor. Yapıldığı tarihten bu zamana kadar ibadete açık olan baba ve oğlunun yaptırdığı cami, yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.
   Selçuklu zamanında yapılan eserin Anadolu’daki nadide yapılardan bir tanesi olduğunu belirten Sulakyurt Kaymakamı Yunus Emre Vural, “Zira Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde birkaç cümle ile kendisinden bahsederken şöyle diyor; ‘Hazreti Şeyh Şamî’yi gelip ziyaret eyledik; çok şükür Hakk’a yine hüsn’i ibadet eyledik’ şeklinde kendisinden metih ile bahseder. Yine kendisinin asıl adının Hamza olduğunu, Hamza ve tarikatının üzerinde kaldığını pek çok kerametinin bulunduğunu camimizin hemen yakınında bulunan çeşmeye asası ile yere vurarak su çıkarttığı söylenir. Yine Evliya Çelebi eserinde buradan 200 evli çok güzel bir köy olarak bahseder” dedi.
    Şeyh Şamî Hazretleri bin 300 yılın sonlarında Anadolu’ya gelip yerleşiyor. Türkistan taraflarından geldiği bilinmekte, ilk camisini bu tarafta Sulakyurt merkezi dediğimiz kısımda yapıyor. İkinci camisi de çocuğu Şeyh Carullah tarafından buraya 10 kilometre uzaklıktaki Yeşilyazı köyünde imar edilmiş vaziyette. Şu anda her iki camimizde türbeleriyle birlikte ayakta, ülkemizdeki nadide Selçuklu eserlerinden bu vatanın bizlere ait olduğunu gösteren en önemli eserlerden olduğunu söyleyebiliriz..