HOCA SİNAN MESCİDİ YATIRI – BERGAMA / İZMİR

Hoca Sinan Mescidi Bergama Turabey Mahallesi Beylik Ambarı Sokak No: 8 de bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi eserlerindendir. Yapının inşa kitabesi yoktur. Harime giriş kapısı üzerindeki “Maşallah” ve “Besmele” yazılarının altında H.1240 tarihi mevcuttur. Osman Bayatlı (H.1240) 1824 tarihinde onarım geçirdiğini, yapının (H.1005)1597 tarihli bir vakfiyeye göre de Zeytinli Değirmen’in bu mescide vakfedildiğini söylemektedir. Bu nedenle yapının 1597 yılından önce yapılmış olması gerekmektedir.

Caminin bahçesinde ve caminin sol taraf duvarına bitişik bir yatır bulunmaktadır. Bu yatırın kimliği hakkında da maalesef herhangi bir bilgi yok. Kimdir ne zaman yaşamıştır, Cami 1597 yılından önce yapıldığına göre burada yatan zat-ı muhteremin de o yıllarda yaşamış olması ihtimali kuvvetlidir. Başka bir ihtimalle camiyi yaptıran Hoca Sinan’a ait olabilir.