CİMCİME HATUN KÜMBETİ – ERZURUM

Cimcime Hatun Kümbeti; Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Ulu Camii yakınında yer almaktadır. Firuze adlı bir kadına ait olduğu sanılan bu kümbet, XIV. yüzyılda yapılmıştır. Yuvarlak kaideli kümbetin, gövdesi de bu yuvarlak kaideye uyumlu şekilde inşa edilmiştir. Yapının gövdesini yuvarlak kaval silmelerden oluşan kemerler kaplamaktadır. Kümbetin kitabesi bulunmamaktadır.

Erzurum’da Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan ve “Cimcime Sultan” olarak bilinen türbenin adının, çevre düzenlemesi sırasında ortaya çıkan kitabede farklı olduğu belirlendi. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, yaptığı açıklamada, 1304 yılında yaptırılan türbenin isminin “Cimcime Sultan” olarak bilindiğini belirterek, geçen günlerde Erzurum Büyükşehir Belediyesince yapılan çevre düzenlemesi çalışmaları sırasında türbeye ait kitabenin ortaya çıktığını söyledi.

Doç. Dr. Yurttaş, İlahiyat Fakültesi’nde görevli öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bilen’le kitabeyi incelediklerini, iki satırlık kitabede “Cimcime” isminin yer almadığını bildirdi.700 yıllık türbenin Hencal veya Henkal isimli bir kadına ait olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Yurttaş, şöyle konuştu:” Erzurum’un önemli tarihi eserlerinden olan türbe 1304 yılında yapılmış. Türbe, ilimizdeki İlhanlı döneminin önemli eserleri arasında yer alıyor. Yıllarca türbenin adı ‘Cimcime’ olarak bilinmiş. Ancak türbenin arka kısmındaki çevre düzeni çalışmaları sırasında ortaya çıkan iki satırlık kitabede Cimcime ismi geçmiyor. Kitabenin bazı yerleri kırılmış veya silinmiş. Hencal veya Henkal isimli bir kadına ait olan türbenin adı yüzyıllardır saklı kalmış.”

Türbenin yıllarca “Cimcime Sultan” olarak bilinmesinin rivayete dayandığına dikkati çeken Yurttaş, “Büyükşehir Belediyesinin türbenin bitişiğinde bulunan eski ev ve iş yerlerini yıkmasıyla gerçek gün yüzüne çıktı” diye konuştu. Yurttaş, kitabede türbenin Ahmet isimli bir kişinin kızına ait olduğu ifadesinin yer aldığını, kitabenin girişinde “Bu bayanı Allah bağışlasın “yazdığını, sonunda ise yapıldığı tarihin bulunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Yurttaş, türbenin iç kısmında yapılacak düzenleme sırasında mutlaka sanat tarihi uzmanlarının da bulunması gerektiğine dikkati çekerek, burada daha farklı bulgulara rastlanabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynakça; (Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi)