ÇESME KÖYÜ TÜRBESİ – ÇESME / İZMİR

Çeşme İlçesi’nin yaklaşık 3 km. doğusunda Çaka Bey Mahallesi Mağara Mevkii’nde yer alan Çeşme Köyü’ne, yakın zamanda açılan toprak bir yoldan ulaşılabilmekteydi. Deniz seviyesinden birkaç yüz metre yükseklikteki köy, engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur. Köy çevresindeki tepelerden Çeşme ve Ilıca koyları görülebilmektedir. Bugün makilerin istilasına uğramış olan yerleşme yerinin oldukça geniş bir alana yayıldığı görülmektedir. Konutlardan hiçbirinin ayakta olmadığı, tümünün yaklaşık temel seviyesine kadar yıkılmış olduğu gözleniyor. Köy’ün sağlamca kalabilmiş tek yapısı, Cami’nin birkaç yüz metre kuzeyindeki kubbeli türbe’dir. Türbenin 100 m. kadar kuzeyinde, bir de hamam harabesi mevcuttur. Caminin doğusunda ve kuzeyinde, türbenin ise batısında çok sayıda mezar taşı mevcuttur.

Türbenin ne zaman kim tarafından yapıldığı veya yaptırıldığı bilinmemektedir. Ayrıca Türbenin kime ait olduğu da bilinmiyor. Türbeye ait elde hiçbir bilgi mevcut değil.

Çeşme köy ve Camii gibi Türbe de bugün harabe halinde kaderine terk edilmiştir.

Kaynak: dergipark.gov.tr/