AHMED-İ ZEMCİ (HORASAN BABA ) TÜRBESİ – BATTALGAZİ – MALATYA

Karahan caminin güneyinde iki kabir yer almaktadır. Kesin bilgi olmamakla birlikte, kabirlerin, Ahmed-i Zemci, ve Ahmed-i Zehni adında iki kardeşe ait olduğu söylenmektedir. Bu iki kardeş Horosan’dan gelerek Malatya’nın fethinde savaşmışlardır. Bu savaş sırasında şehit olmuşlardır.

Türk islam kahramanı olan iki kardeş halk arasında evliya olduğuna inanılmaktadır. Horosan Baba diye de anılmaktadırlar.

Birçok şeyh ve dervişin rüyalarına girerek onların manevi şahsiyetlerinden feyz aldıkları söylenmektedir. Alt yapı çalışmaları sırasında naaşlarının çürümediği görülmüş ve tekrar kapatılmıştır.

Karahan Cami restorasyonu yapılırken kabirler taşla kaplanmıştır. Battalgazi Belediyesi tarafından ziyarete açılmıştır.

KAYNAK: BATTAL GAZİ BELEDİYESİ TANITIM PANOSU