Şelaleler

SUUÇTU ŞELALESİ – MUSTAFAKEMALPAŞA / BURSA

Suuçtu Şelalesi, Türkiye’nin Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 38 metre yükseklikten dökülen şelale. Çataltepe mevkiinde, Muradiye sarnıç köyü yakınlarında, Karadere üzerinde fay hattının çökmesi ile oluşmuştur.

Suuçtu Şelalesi bir fay hattının çökmesi ile oluşmuştur. 38 metre yükseklikten dökülen su, yazın suyunun azalmasına rağmen kış aylarında doldurduğu göleti ile güzel bir manzara sergiler. Gezi alanı ve piknik yeri olarak tercih edilen Suuçtu, etrafını saran kayın ağaçları arasında, serin havası ile tam bir temiz hava deposudur.

Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesine yaklaşık 18 km uzaklıkta bulunan Su uçtu Şelalesi, 38 m olan yüksekliğiyle adeta doğa ziyafeti sunuyor. Bu şelale zamanında bir fay hattının çökmesi ile oluşmuştur. Dört mevsim ayrı renkleri barındıran doğal manzarasıyla sizleri kendine hayran bırakacak olan bu şelalenin rakımı 464 metredir. Yakınlarında dururken yüzünüze çarpan su damlacıkları bu şelalenin isminin nerden geldiğini sizlere anlatır cinsten. Gürül gürül sesiyle doğayla bir bütün oluşturan Su uçtu Şelalesi, Bursa’nın Kara dere nehrinde yer alıyor.
Suyu içilebilir seviyededir ve Mustafa Kemal Paşa ilçesinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Ancak şelaleden su doldurulması veya şişelenip satılması yasaklanmış. Böylece şelalenin suyunu düzgün bir plan dâhilinde kullanıp suyunun azalması engellenmiş. Ayrıca şelalenin ismi günümüzdeki halini almadan önceki Kirmastary adında Rum bir kadından gelen Krimasti’dir.
Şelalenin etrafında piknik alanları var. Rahatlıkla piknik yapılabilinir, yalnız hafta sonları yoğun oluyor. Hafta içi daha sakin. Su ve ağaçların sesiyle muhteşem bir yer.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

The Suuçtu Waterfall

The Suuçtu Waterfall was formed after a seismic shift. Despite the decrease in water during the summertime, the water that spills from 38 meters up, shows a beautiful view with the pond that it filled during winter time. Suuçtu is preferred as a sightseeing spot and a picnic spot. It is a clean air area with cool air between beech trees surrounding the waterfall. Source: Bursa Provincial Directorate of Culture and Tourism