Şelaleler

SU UÇTU ŞELALESİ – ADALA – SALİHLİ / MANİSA

Kız Köprüsü’nün altından akan su, her iki yakasından batıya doğru takip edildiğinde yaklaşık 2 kilometre sonra 25 metre yükseklikten Adala Kanyonu’nun başlangıç noktasına dökülen Su Uçtu Şelalesi ve devamındaki volkanik kanyonun florası ise doğa tutkunları için görülmeye değer bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Kız Köprüsü’nün altından akan suyu her iki kıyısından batıya doğru 2 Km. kadar takip Kettiğinizde bir doğa harikası olan Su Uçtu Şelalesi’ne ulaşırsınız. “Su Uçtu” aslında suları yüksekten dökülen tüm şelaleler için kullanılan bir deyim ama zengin bir çeşitliliğe sahip ağaç ve bitki örtüsü ile kaplı dar bir boğazdan 25 metre aşağıdaki Adala Kanyonu’na dökülen şelale bu deyimi özel bir ad olarak taşımayı fazlası ile hak ediyor.

Şelale’nin diğer bir özelliği de jeoparkın diğer pek çok arazi şekli gibi volkanizmanın lavları ile önü kapanan Gediz’in araziyi aşındırıp oyarak akıntısına yatak açmasının bir sonucu olması. Bir zamanların coşkun akışlı ırmağı Demirköprü Barajı’nın bendi ile dizginlendikten sonra Şelale’nin debisi azalıp gücü zayıfladı ancak uğultulu bir çağıltı ile dökülen sularından sıçrayan zerreciklerin yarattığı nemli serinlikte Adala Kanyonu’na yüksekten baktığınızda, onun bir zamanlar ki gücünü kavrayabilirsiniz.

Kaynak: Jeopark Belediyeler Birliği