YARHİSAR KÖYÜ – YENİŞEHİR – BURSA

Osmanlı Beyliği döneminde oldukça etkili bir tekfurluk olan Yarhisar, Osman Gazi tarafından 1299 yılında alınmıştır. Osman Gazi oğlu Orhan Bey’e Yarhisar tekfurunun kızı Holofira’yı almıştır. Bir süre sonra Holofira’nın adı “Neylüfer” sonraları “Nilüfer” olarak çağırılmaya başlanmıştır. Orhan Bey’in bu evlilikten Süleyman ve Murat isimli iki oğlu olmuştur. Orhan Bey bu baba yurduna bir cami, yanı başına bir çeşme, bir de hamam yaptırdı. Bu üç eserden cami ile çeşme halen kullanılmaktadır. Hamam yok olmuştur. Sadece yıkıntısı kalmıştır. Orhan Gazi tarafından yapılan cami aynı zamanda Nilüfer Hatun Camisi olarak anılmaktadır. Köyde bir de yüksek kayaların arasından dökülen bir çağlayan bulunmaktadır. Döküldüğü yerde küçük bir gölet oluşturmuştur. Balıklar dolaşmaktadır. Piknik yapmaya uygun dinlendirici bir yerdir. Hamamla karşı karşıya olan şelale görülmeye değer güzel bir manzara oluşturmaktadır.
KAYNAK: YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI