HIDIR ABDAL TÜRBESİ VE OCAK KÖYÜ – KEMALİYE / ERZİNCAN

Hıdır Abdal Türbesi Kemaliye’ye bağlı Ocak köyünde bulunuyor. Ocak Köyü, Arapgir’e 23 km. Kemaliye’ye 40km. Arapgir’in kuzey doğusunda kalıyor. Arapgir-Kemaliye yolu üzerinde, Arapgir’den 20km. kadar gittikten sonra Dutluca’dan sola dönülüp dağa doğru 3km. kadar çıkılıyor. Yolu asfalt ama hem yokuş hem de virajlı. Yukarı doğru çıktıkça manzara güzelleşiyor. Köyün girişine geldiğimizde bizim için sürpriz olacak kadar değişik bir girişle karşılaşıyoruz. Köy meydanına yaklaşık 1km. kala anıt gibi görüntüsü olan yapı ve üzerindeki “Ocak Köyü’ne hoş geldiniz”  yazılı taştan yapılmış güzel bir mimari kemerle karşılaşıyoruz. Yol kenarında da köye varıncaya kadar kısa boylu direklere asılmış, inanç ve düşünce iklimimizin büyük simalarının kıssaları ve özlü sözleri yazılı tabelalar sıralanmış. Yol boyunca hoş bir görüntü oluşturmuşlar. Daha köye ilk girişte bu köyün öyle sıradan bir köy olmadığını anlıyorsunuz. “ Ocak KöyüErzincan‘ın Kemaliye ilçesine bağlı, Doğu Anadolu’nun şirin bir köşesinde yer alan, Hıdır Abdal Sultan tarafından kurulan bir köy.  Günümüze kadar 700 yıllık geçmişi ile tarihi ve turistik değerlere sahip; dik bir yamaçta, bahçeler arasında havası ve suyunun temizliği ile dikkat çeken tarihi ve turistik 86 haneli bir alevi köyüdür. Nüfusu yazın 150-200 kişi, kışın da 30 kişiye kadar düşmektedir. Ocak köyü Osmanlı devrinde “gelip geçene yemek veren” bir vakıf niteliğindeydi. Bu nedenle de o devirde her türlü vergiden muaf tutulmuştur.

Köye kadar yol yine asfalt, yeşillikler içinde tertemiz bir köyle karşılaşıyoruz, hayran olmamak elde değil. Bir köy ki, Müzesi var, müzenin önünde Pir Sultan Abdal’ın bronzdan 3-4 metrelik elinde sazı ile ve kaidesinde “Gelin canlar bir olalım” yazısı ile heykeli var. Bu heykelin hemen yanında bir de Atatürk Büstü var. Koltuklu, kanepeli, yataklı ve mutfaklı odası, buzdolabı, televizyonu olan Konuk Evi var. Öyle bir köy ki; Hamamı, Konferans Salonu, içinde binlerce kitabı olan Kütüphanesi ve Kültür Merkezi var.

Erkekler için, bayanlar için ayrı girişleri olan tuvaleti var. Cem evi, Camisi bile var. Hele müzedeki eserlerin değerleri paha biçilemez, o kadar bol çeşit ve değişik türde eser var ki anlatılamaz. Gidip görmek lazım, anlatmakla olmaz.

Hıdır abdal Türbesinin olduğu mekânın çevresindeki yapılar insan merkezli imar edilmiş. Ağırlıklı olarak taş malzeme ve ahşap kullanılmış. Bahçelerindeki başkalarının acımadan kestiği veya yaktığı Ağaçlar korumaya alınmış. Bu ağaçların üzerine dikim tarihi ile kimin tarafından dikildiğini, anıt ağaç olduğunu belirten levhalar asılmış.

Kısaca, Ocak Köyü; Müzesi, Hıdır Abdal Sultan Türbesi, Atatürk Heykeli, Kütüphanesi, Köy Okulu, Güneş Enerjili Hamamı, Spor Tesisi, Alışveriş Merkezi, Çocuk Parkı, Bilardo Salonu, Resim Galerisi, Helikopter Pisti, Otopark Alanı, Misafirhanesi, Cem evi ve Aş evi, Asfalt Yolları, Çeşmeleri ve İçme Suyu, Taş Fırını Modern Mesire Yeri, gibi değerleri ile temizliği ile eşi benzeri olmayan, İyilik ve güzelliği bir yücelik olarak yaşayan insanların, Hıdır Abdal Sultan’ın ocağıdır.”