DOĞANCILAR KÖYÜ – BUCA  / İZMİR

Doğancılar Köyü, Buca merkez yani Kasaplar Meydanı’ndan yaklaşık 22 kilometre mesafede bulunuyor. Burası Buca’nın en yüksek yerlerinden bir tanesi, bu nedenle hem havası güzel hem de doğası, üstelik kadın muhtarı var.

Doğancılar Köyü son yıllarda bir özelliği ile daha öne çıkıyor, o da Lavanta Bahçeleri. Artık Türkiye’nin pek çok yerinde görmeye alıştığımız lavanta tarımı Doğancılar’da da yapılmaya başlanmış, salıncakları, havuzları ile İzmirlilerin Isparta veya Burdur’a gitmesine gerek bırakmamış. Lavanta tarlalarına gittiğinizde bal sormayı da unutmayın, balları da pek güzel.

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Doğancılar Mahallesi, Köy Kahvesi’nde konuştuğumuz vatandaşlar tarafından köyün yaklaşık 300-350 sene önce kurulmuş olabileceğini söylediler. Mezarlıktaki Mezar taşları o dönemlerden kalması da sözleri doğrular nitelikte.

Buca Belediyesi’nin Doğancılar’da başlattığı kırsal kalkınma hamlesi köyün kaderini değiştirdi. Belediye’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle köylülere dağıtılan binlerce lavanta, bugünlerde hasada hazırlanıyor. Üreticiler, lavantaları işleyerek gelir elde etmenin yanında, köy turizmini geliştirerek kente göçü engellemeyi hedefliyor.

Buca’da tarımsal üretimi arttırmayı ve alternatif gelir kaynakları yaratarak kırsal kalkınmayı hedefleyen Buca Belediyesi, üreticiyle el ele vererek köylerin kaderini değiştiriyor.

Üretimin köyün kaderini değiştirdiğini ifade eden üreticiler; lavantanın hem alternatif geçim kaynağı olduğunu hem de köyün dört bir yanında boy veren ürünlerin arılar için besin deposu görevi görerek kovanları balla doldurup, kalitesini de arttırarak arıcılık üretimini geliştirdiğini belirtiyor.

TURİZİMLE GÖÇÜ ENGELLEMEK İSTİYORUZ

Çalışmadan köylüler olarak memnun olduklarını ifade eden Doğancılar Mahalle Muhtarı Nebahat Coşkun, “Amacımız yükselmek, köyümüzü turizme açmak. Günlük turlarla burada bir turizm alanı yaratmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda köyümüz çok fazla göç veren bir köy. Bu lavanta projesiyle kırsalda gelir elde ederek özellikle köylü gençlerimizin de burada kalmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Bültenler