ÇOMAKDAĞ – KIZILAĞAÇ KÖYÜ – MİLAS / MUĞLA

Çomakdağ – Kızılağaç, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir köydür.

Çomakdağ köyü (veya evvelce iki köyün birleşmesinden oluştuğu için tam ismi Çomakdağ-Kızılağaç köyü) İzmir-Milas yolu üzerinde, Köşkköy köyünden sonra gelen Tuğla Fabrikası’nın hemen yanından sola ayrılan yoldan Beşparmak dağlarına tırmanılarak yol Kafaca köyüne kadar asfalt, sonrasında stabilizedir ve yol üzerinde, Epçe Köyü’nde sola yukarı ayrılan yönde Çomakdağ-Kızılağaç köyü yer almaktadır) varılan ve dağlara sırtını dayamış küçük (300 haneli) bir yerleşim merkezidir. Tarihi evleri ve başta ipek böceği dokumacılığı olmak üzere geleneksel sanatları bütün canlılığıyla yaşatan bir köydür.

Köyün özelliği, dünle bugünü ustaca kaynaştıran bir mimari üslup taşıyan Çomakdağ evleridir. Bu evlerin her biri bir sanat eseridir. Taştan yapılmış evlerde bacalar estetik görünüşleriyle ilgi çekmektedir. Yöreye özgü kayrak taşından yapılan baca tepelerinde yarım ay ya da kartal başı şeklinde figürler görülebilmektedir. Antik yapılardaki akroterlerden esinlenmiş bu tarz bacalara başka bir yerde rastlanmamaktadır. Evlerin dış görünüşleri kadar içleri de oldukça renkli ve etkileyicidir. Tavan süslemeleri ve kapılar ahşap oyma sanatının örnekleriyle doludur. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Kadınlar günümüzde bile hâlâ gündelik yaşamda geleneksel kıyafetleri (üç etek, göynek, uzun çatal don, öncek ve süslü baş) giymekte ve başlarına doğal çiçekleri takmaktadırlar.