Saat Kuleleri

SAAT KULESİ – GÜLŞEHİR / NEVŞEHİR

Gülşehir’in merkezi sayılan Karavezir Meydanında bulunan dönel kavşaktaki göbek Belediye Başkanlarının imzası olarak görülüyor. Bundan dolayı Belediye Başkanları kendileri açısından anlamlı olduğunu düşündükleri bir anıtı buraya yerleştirmeye çalışıyorlar.

Daha önce içi boş olan göbekte, eski başkanlardan Erol Ünlüsoy fıskiyeli bir Mantarkaya kurdurmuştu. İki kilometre ötedeki Açıksaray örenyerinde bulunan ve Gülşehir’in simge olarak seçtiği doğal kaya formunu taş ve çimento ile taklit edip kondurmuştu. Orijinali atmosfer şartlarına terkedilip kimse bakmazken sahtesinin halkın zevkine de hitap ettiği söyleniyordu. Ancak ne olduysa başkan değişmesi ile oldu ve yeni gelen başkan Mustafa Dursun sahte Mantarkaya’yı kaldırıp onun yerine yine hiçbir sanatsal değeri olmayan ve briketten kayılıp üstü giydirilen bir saat kulesi dikti. Ancak eleştirileri de üzerine çekti. Tarihi cami ve kütüphane binası ile uyumlu olmaması bir yana caminin siluetini de kapattığı söyleniyordu.

Yeni Belediye Başkanı Vahdi Arısoy bu eleştirilere epeyce kulak tıkadı. Altyapı çalışmaları ile birlikte saat kulesini kaldırmaya karar verdi. Yerine koyacağı anıt için, internet üzerinden google’de bir anket başlattı. Anket soruları olarak mevcut saat kulesinin nereye taşınmasını istersiniz diye sorarken, yapacağı ay-yıldız anıt için de seçenek sunuyor.

Gülşehir’e gerçek bir anıt eser yapılmak isteniyorsa, Gülşehir’in kurucusu Karavezir Seyit Mehmet Paşanın sanatsal bronz bir heykelinin, kendi eserlerinin önünü süslemesi daha mantıklıdır. Meydan onun meydanı, ona layık olmak gerek!

Muhakkak ki şehirlerin kültürel düzeyi imajını da belirliyor, bunu da göz ardı etmemek lazım!

Kaynak: gulsehir.org.tr