YUKARI YENİKÖY ABTÜLHAMİD SİBYAN MEKTEBİ – TORBALI / İZMİR

İzmir ili, Torbalı ilçesi, Yeniköy de Murat Bey mahallesi, Özbek caddesinde bulunan Cami ile beraber kompleks bir yapı topluluğudur. II. Abdülhamid 1891 yılında cami, sibyan mektebi, havuz ve çeşmeyi birlikte kompleks olarak yaptırmıştır.
Av köşkü olarak inşa edilen yapıya Sultan Abdülhamid kalmaya gelirmiş. Daha sonraları okul olarak kullanılan yapı, daha sonraları kahvehane olarak kullanıldı. Şu an boş olarak bulunmaktadır.
Kare planlı, iki katlı, yığma teknikle inşa edilmiş sivil mimarlık örneğidir. Almaşık taş malzemeyle inşa edilmiş olan yapının dışında sofa bulunmaktadır. Dışı almaşık taş duvar, iç kısmı ise alçıyla boyanmıştır. Sofaya ulaşan, iki taraftan çıkılan iki merdiven vardır. Yapının iç kısmı ve sofanın üst örtüsünü taşıyan destekler ahşap malzemedir. Balkon şeklinde yapılan sofaya bir de taht kısmı yapılmıştır.