YAŞAR PASTANESİ – KAHRAMANMARAŞ

Yasar Pastanesi yalnızca yöreye has malzemelerle yapılan Maraş Dondurması’nın evi değil, aynı zamanda Maraş Mutfağı’nın ve bölge kültürünün temsil edildiği bir vitrin konumundadır. Yaşar Pastanesi bir pastane olduğu kadar da ziyaretçi fotoğraflarının duvarları kapladığı ve aile yadigârı antika eşyaların sergilendiği bir müzedir.

Bu özelliği nedeniyle Kahramanmaraş’ın simgelerinden biri olan Yaşar Pastanesi’nde, aynı zamanda Maraş Dondurması’nı üne kavuşturan sırrın serüveni de sergileniyor. Maraş Dondurması’na haklı ününü veren “dövme ustalığı”, Yaşar Pastanesi ziyaretçilerine uygulamalı şovlar ile gösteriliyor. Maraş Dondurması’nın meşhur kıvamının nasıl ortaya çıktığı folklorik bilgilerle ziyaretçilere aktarılıyor. Başta dondurma olmak üzere Maraş Mutfağı’nın eşsiz lezzetlerini ve Maraş kültürünü yerli yabancı tüm ziyaretçilere tanıtma ve sevdirmeyi görev edinen Yaşar Pastanesi, gerek lezzetleri gerek sunumları gerekse de misafirperverliğiyle ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlamaktadır.

TARİHÇE

Yaşar Pastanesi yöreye has malzemelerle yapılan dövme dondurmanın ikramı yanında, K.Maraş mutfağının ve bölge kültürünü temsil eden el sanatlarının da vitrini görevini üstleniyor. Yaşar Pastanesi ziyaretçi fotoğraflarının duvarları kapladığı, aile yadigârı eski eşyaların sergilendiği bir müze gibi değerli.

Bu özelliği ile yöreyi tanımak isteyen yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmez mekânı olan Yaşar Pastanesi’nde K.Maraş Dondurması’nı üne kavuşturan bir sırrın serüveni de sergileniyor. Dünyada K.Maraş Dondurması’na haklı ününü kavuşturan “dövme ustalığı”, Yaşar Pastanesi’nde meraklılarına bir şov ile uygulamalı gösteriliyor. Dondurmanın sert ve yoğun bir kıvama sahip olmasının ipuçları folklorik bilgilerle aktarılıyor.

Mado’nun dünya markası olma yolundaki ilk önemli adım Yaşar Pastanesi ile atılır. 150 yıllık birikimin dünya çapında bir marka ile çok yönlü ve verimli bir şekilde temsil edilmesinde Yaşar Pastanesi önemli bir köşe taşı. Çünkü bu mekân doğanın cömertliği ile insanoğlunun emeğinin ve sabrının dondurma severlerle buluştuğu ilk mekân. K.Maraş’ta 1965 yılında açılan buz fabrikası bölge için olduğu kadar Mado için de önemlidir. Üretimin sürdürüldüğü küçük bir dükkân büyütülür ve üretim kapasitesi arttırılır. Aynı yıl dükkâna “deep freze” getirilir, bu sayede dondurma gece gündüz saklanır. Bu gelişmeler Mado’nun tadından ve kalitesinden hiçbir şey eksiltmez. K.Maraş Dondurması’nın bugünkü üne kavuşmasına beşiklik yapan Yaşar Pastanesi 1980 yılında Trabzon Caddesi’nde açılır. Teknoloji ile olan bu ilk buluşmanın ardından MADO bugün, tadından, kalitesinden, kıvamından ve kokusundan hiçbir şey kaybetmeden dünya çapında bir marka…

KANBUR KARDEŞLERİN BAŞARISI

Gerçek dondurmanın 168 yıllık serüveni Kahramanmaraş’ta başlamıştır. Bu 168 yıllık serüvenin mihenk taşlarından biri de Maraş Dondurması’nın günümüzde bir sembol haline gelmesinde önemli yeri olan Yaşar Pastanesi’dir. Bugün dünyanın tanıdığı Yaşar Pastanesi’nin macerası, 1969 yılında Kahramanmaraş’ta 25 metrekarelik bir dükkânda başladı. Bugün dünya devi markaları bünyesinde barındıran Yaşar Dondurma’nın ilk dükkânı ve bir anlamda beşiği olan Yaşar Pastanesi, günümüzde Maraş Dondurması dendiğinde Türkiye ve dünyada ilk akla gelen yerdir.

Kaynak: Yaşar Pastanesi