VAKIFLAR BANKASI BİNASI (ÇATALKAYA HANI) – KONAK – İZMİR

Günümüzde Vakıflar Bankası olarak hizmet veren , Fevzi paşa bulvarı girişinde sağ köşede bulunan bina , Mimar Kemal Bey tarafından 1931 yılında ÇATALKAYA adını taşıyan bir iş hanı olarak yapılmıştır. İzmir’in imarı çalışmaları sırasında yapılan bina, erken Cumhuriyet döneminin 1. Milli Mimari akımının ve Art Deko sitilinin özelliklerini taşıması yönünden önemlidir.
Banco di Roma (Vakıflar Bankası, Vakıflar Genel Müdürlüğü) : “!880 yılında Roma’da kurulan bir İtalyan bankası olan (Banco di Roma), birinci dünya Savaşı’na kadar hızlı bir gelişme göstermiş, özellikle yurt dışında güçlü bir banka olarak tanınmıştır. Akdeniz’de açtığı pek çok şubeyle birlikte, İstanbul’da 1911 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Uzun yıllar Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren bankanın ismi, 1992 yılında (Banca di Roma S.p.A.) olarak değişmiştir. 2008 yılında şirket birleşmeleri ile (Unicredit Banca di Roma S.p.A.) adını alan banka, aynı yıl tasfiye edilerek faaliyetine son verilmiştir…”
(Banco di Roma) ve bitişiğindeki (Amerikan Konsoloshanesi), dönemin mimarlık dergisi Arkitekt’te (Yeni mimari fikirlerin henüz ortaya çıkıp kökleşmediği bir dönemde, Mimar Kemalettin ve Mimar Vedat’ın stilize etmek istedikleri, yeni bir araştırmanın ürünü) olarak tanıtılmıştır… Yapının zemin katının Vakıflar Genel Müdürlüğü dışında bir kuruma tahsis edilmiş olması nedeniyle, ana giriş tüm binaya değil, zemin kata hizmet vermektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne eski konsoloshane binası binası girişinden geçilebilmektedir. Yapı, son dönemlerde geniş çaplı onarımlar görmemiştir. Küçük çaplı işlevsel düzenlemeler ile varlığını sürdürmektedir.” s.418
[Kaynak : İZMİR Kent Ansiklopedisi-MİMARLIK (1), {Borsa ve Banka Yapıları Mimarisi-İnci Uzun}, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı, İzmir-2013, s.417].