ÜNYE BELEDİYE MÜZE EVİ – ÜNYE – ORDU

Ünye Müze Ev, 16. Yüzyıl Mimar Sinan ile başlayan Klasik Osmanlı Mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Bu sebeple Türk Ahşap İşçiliğinin izlerini görmek mümkün.

Ev Kafkasya doğumlu Kaptan Server Bey’in evi. Evin ahşap dışında taş ile örülmüş yerlerinde taşlar arasında çamur kullanılmış. Evin; genişçe bir bahçesi ve kuyusu da bulunuyor. Türkiyede bu değerde evlerden yaklaşık altmış adet bulunduğu araştırılan bir bilgi.

Ev Taş zemin üzerine ahşap olarak inşaa edilmiş. Bu yüzden zemini sağlam ama yine de bunca yıl boyunca zarar görmüştü. Bu ev Ünye’nin en dayanıklı sayılı evlerinden biri. Evin hemen hemen her odasında taş ocaklar bulunuyor.

Mimari yapı dışında evin içinde; eki zamanlarda kullanılan, mutfak eşyaları, el işlemeleri, çeyiz sandığı ve günlük kullanılan çeşitli gereçlerle süslenmiş; eski bir Ünye Evi’ni günümüze taşınmış formatındadır.

Müze Evin Rölevesi Mimar Melike Ünlü tarafından oluşturuldu sonrasında Anıtlar Yüksek Kurulundan onay alındı. Ev konusunda hukuki işlemler sürecinde en çökme tehlikesi yaşadı. Bu esnada evin dışına destek olması için kalaslar koyuldu. Nisan 2009’da Ev doksan iki bin lira karşılığında Belediye tarafından satın alındı. 2010 yılının Temmuz ayında ise ilk restore çalışmalarına başlandı.

Restore yapılırken sırayla çatı ve çöken kısımlar ayrıldı. Çatıya branda çekildi ve ahşap işlemelerin bozulması engellendi. Esneyip dökülen kısımlar restore için gerekli yerlere gönderildi. Pencerelerin örneği alınarak tıtatıpı yeniden yaptırıldı. Kornişler orjinal hali ile kullanıldı. Duvarların neredeyse tamamı, önceki yapısına uyacak şekilde yeniden inşaa etmek üzere sıva ve dolguları döktürüldü.

Yapı’nın temel kısmı bunca yıl hiç onarılmamıştır. Evde bulunan taşlardan birinin üzerinde 1759 Yılı (Hicri-1176) yazılı olduğu için evin en yeni ihtimaliyle 250 yılı aşkın bir tarihe sahip olduğu anlaşılıyor.

Ünye Müze Evi’nde o eski tarihi kokuyu aldıktan sonra eliniz boş dönmemeniz için giriş katında satın alabileceğiniz birtakım hediyelik eşyalar yer alıyor.

Ziyaret Saatleri : 09.00 – 18.00 *Pazartesi günleri hariç.

Adres : Hamidiye Mahallesi, Hacı Emin Caddesi, Aliçer Sokak, Numara : 2 – P.K. 52300 Ünye/Ordu