TÜRKİYE DENİZCİLİK İŞLETMELERİ BİNASI – KONAK – İZMİR

1922 yangınından 1929’daki Büyük Ekonomik Buhran’a kadar geçen süre içerisinde hızla imar edilen Pasaport bölgesinde, Vali Kazım Dirik Bulvarı’nın denize açıldığı noktada inşa edilen yapının mimarı; Milli Kütüphanenin de mimarı olan TAHSİN SERMET ‘dir.
Köşelerinin kubbecikler yerine, saçakları kesintiye uğratan yükseltilmiş alınlarla vurgulandığı binada cephe kurgusu simetrik olarak tasarlanmıştır. Köşe alınlıklarında binanın ait olduğu Denizcilik İşletmelerinin sembolü yer almaktadır. Pencere biçimleri her katta değişirken, Selçuklu ve Osmanlı kamusal yapılarına gönderme yapan kemerli pencereler, bu yapıda az sayıda kullanılmıştır.
İkinci kattaki kemerli pencerelerin üzerinde, 1. ULUSALCI MİMARLIK AKIMI’nın özelliklerinden olan ve yapının karşısındaki Tekel Binası’nda da görülen çini panolar yerine kabartma motifler kullanılmıştır. Bu motifleri de içine alan pencere panoları yatayda, cepheler boyunca ritmik bir düzende tekrar etmektedir. Giriş cephesindeki çıkmayı vurgulayan ve yatayda devam eden çizgisel silmeler ile yükseltilmiş köşe alınlıklarının geometrik biçimlenişi ART DECO stilinin yapıda görülen yansımalarıdır. Yapı, iç mekanında mukarnaslı kolonlar üzerine oturan çift yönlü dişli döşemeler, tavan süslemeleri ve özgün ahşap mobilyalar gibi ilgi çekici detaylara sahiptir.