TRİSTRAM EVİ – BORNOVA / İZMİR

Bornova Gençlik caddesi üzerinde E.Ü. Rektörlük binasının hemen yanında bulunan bina şu an restorasyon çalışmaları nedeniyle kullanılmamaktadır .
Uzun yıllar kütüphane olarak kullanılan yapıyı Pera Müzesinde, James Ellis Tristram tarafından (İstanbul manzaralarının (1880) bazı resimlerini yapan kişinin) burayı da yaptırdığı söyleniyor.

Mart 2009’da, araştırmacı Rhiannon Boardman’ın bu aile ile ilgili yaptığı araştırmada ; ailenin başlangıçta Beyrut’a daha sonra İzmir ve İstanbul’da yaşayan çocuklarıyla Bornova (Smyrna ) Edwards’ını evlendiren ve Whittall, Cumberbatch gibi diğer Levanten aileleri ile evlilik yaşamış olan bir Uvedale Barrington Tristram (1826-1898) olduğunu bulmuştur.
Ayrıca Edhem Eldem Osmanlı Bankası tarihi – Tarih Vakfı Yayınları İstanbul 2000) adlı kitabında Uvedale Barrington Tristram ‘ın Osmanlı Devleti tarafından yapılan ağır borç ödemelerinin büyük kısmı, Mısır’da toplanacak vergilerin garantisini veren zekice bir baş kasiyer olduğunu söylemektedir.