TEPECİK HÖYÜĞÜ – (ALMAN KULESİ) – İZMİR

Tepecik, İzmir ilinde sevimli bir semttir. Semt tepecik adını sınırları içinde yer alan ve halk arasında (Alman kulesi ) denilen 18 metre rakımlı küçük bir tepeden alır. Alman kulesi denmesinin nedeni Alman Ignatz Müller’in şarap fabrikasının ve bağ evinin bulunmasıdır. Dikkatli bir şekilde bakıldığında tepede binaların temellerini görmek mümkündür. Söylentilerde bu tepeden Kadifekale’ye tüneller olduğu bilgisi vardır.
Aslında bu tepe milattan önce 8500 yıllarından bile eski değerleri taşıyan bir HÖYÜKTÜR.
Tepecik Höyüğü hakkında 1940’lı yıllarda Arkeolog Bittel Kleinasiatische Tepecik adlı tepeyi şehrin eski eserlerini saklayan mühim yer olarak görür. Tepecikte yerleşim çok eski yıllarda başlamış olabilir, kazı yapılırsa çok önemli bilgi ve buluntular elde edilebilir.” Demiştir. .Şu an bile yüzeyden 40-50 cm. kazıldığında Roma ,Bizans dönemlerinden kalma pişmiş tuğla eserlere rastlanmıştır. Semtin tarihi bir diğer adı Mortaka’dır.
Mahalle sınırları aslında tam olarak bellidir. Bu mahalle aslında İzmir’in en güzel mahallelerinden biridir. Konak-Altındağ yolunun kuzeyinde hilal ve güneyinde güney mahallesi, hilal kesiminde Osmanlı döneminde Hollandalı, alman çok az da Fransız kökenli ve ticaret ile uğraşan zengin aileler yerleşikti. zaten mahallede ki evler bu zenginliği hemen belli eder. her biri ayrı bir mimari yapıdadır. gerçekten zengin bir mimari özellik sunarlar. cumhuriyetin ilk yıllarında bu kesimde yani Hilal de ilk göçmenler oturmaktaydı. zamanla alman kulesi denilen tepenin eteklerine göç ederek gelen romanlar tenekeden evler imal ederek yerleştiler. bu kesime de Tenekeli denilmektedir.
Gaziler Caddesi Eşrefpaşa Hastanesi yanında bulunan semte adını vermiş TEPECİK ÇİLALI TAŞ DEVRİnde yaşayan hemşehrilerimizden kalma değeri az bulunan bir eserdir.