TAŞKALE ve TAHIL AMBARLARI – KARAMAN

Taşkale Karaman’a bağlı bir kasabadır. Daha önce Kızıllar olarak anılmaktadır. Bölge yerleşimi çok eskilere dayanmakla beraber turistik Manazan Mağaraları, İncesu Mağarası, Taştan Oyma Tahıl Ambarları bu kasabada bulunur. Kasaba bir vadinin içerisine kurulmuş olup yerleşim bir yamacın üzerindedir. Karaman’da gezilecek yerlerden biri Taşkale’de bulunan tahıl ambarlarıdır. Turistik açıdan önemli bir konuma sahip olan Taşkale’de Taştan Oyma Tahıl Ambarları’yla birlikte Manazan Mağaraları ve İncesu Mağarası gibi gezilecek yerler de bulunmaktadır.
Killi kireç taşından yüksek bir kayanın oyulmasıyla oluşturulan mağara ve odalar, yüzyıllardan beri tahıl ambarı olarak kullanılıyor. Günümüzde hala kullanılmakta olan bu tarihi ambarlar, tamamen insan eliyle inşa edilmiş. Bu ambarların buraya inşa ediliş nedeni ise killi kireç taşının nemi ve ısıyı sabit tutma özelliği. Bu özellik sayesinde bu ambarlardaki tahıllar, bozulmadan uzun süre muhafaza edilebiliyor.
Erken Hıristiyanlık döneminde kullanılmaya başlayan kaya ambarların, en yenisinin 150 yıl önce yapıldığı belirtiliyor. Tahıllar, makara sistemiyle yukarıdaki mağaralara çıkartılıyor. Kayadan 250’den fazla tek veya iki odalı ambarlar bulunuyor. Bölgedeki taş ambarların içerisine koyulan buğdaylar, özelliğini kaybetmeden 50 yıl dayanabiliyor. Nohut, buğday, arpa, mercimek ve ceviz gibi ürünler, yıllar boyunca burada saklanmış ve saklanmaya devam ediyor.