SEYDİKÖY TREN İSTASYONU – GAZİEMİR / İZMİR

Bugünkü milli sınırlarımız içindeki demiryollarının tarihi 23 Eylül 1856 yılında 130 km.lik İzmir-Aydın Demiryolu hattının imtiyazı ile başlar. Gaziemir Tren İstasyonu bu ilk hattın önemli mimari yapılarından biri olup, aynı zamanda Gaziemir’in en önemli simge yapılarındandır.

Dokuz Eylül Mahallesi 302. Sk. Gaziemir 30 Ekim 1858’de ORC tarafından Alsancak-Aydın hattı için yapıldı. 1935 da TCDD şirketi satın aldı. 1970 da TCDD Alsancak-Cumaovası Banliyö Treni hattı için yeniden açılan istasyon, 2006 da kapatılıp. 30 Ağustos 2010’da tekrar hizmete giren istasyon, Cumaovası-Menemen treni ile Göller Ekspresi Trenleri ve Basmane – Aydın, Denizli, Ödemiş, Söke ve Tire trenlerine hizmet vermektedir. 1986 da kapatılan Gazi-emir-Seydiköy şube Demiryolu’nun başlangıç yeridir.

Tarihi gaziemir tren istasyonun su anda kullanılmamakta İzmir in Gaziemir ilçesinde bulunmaktadır su andaki yeni Gaziemir tren garıyla iç içedir. Alsancak tren garı yapımıyla başlayan İzmir aydın demiryolu üzerinde bulunan Gaziemir istasyonu hemen hemen aynı yıllarda yapılmıştır.
     Gaziemir Tren İstasyonu, İzmir’in Gaziemir ilçesi Dokuz Eylül Mahallesi’nde yer alan TCDD’ye ait hemzemin tren istasyonudur.

ORC Şirketi 1 Haziran 1935’te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD’nin denetimine girmiştir.

TCDD tarafından 1970’te yeniden inşa edilerek tekrar hizmete giren istasyon, 1970 – 2006 yılları arasında Alsancak – Cumaovası Banliyö Treni’ne hizmet vermiş, 2006’da İZBAN projesinin inşası kapsamında kapatılmış ve İZBAN A.Ş. tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yeniden inşa edilerek 30 Ağustos 2010’da tekrar hizmete girmiştir.

Bir ada platformu ve iki kenar platformdan oluşan istasyonun, kenar platformları Göller Ekspresi Anahat Trenleri’ne ve Basmane – Denizli, Basmane – Nazilli, Basmane – Ödemiş ve Basmane – Tire Bölgesel Trenleri’ne, ada platformu ise İZBAN (Cumaovası – Menemen) Banliyö Trenleri‘ne hizmet vermektedir.

İstasyon, -yine 30 Ekim 1858’de hizmete giren ve 1986 yılında kapatılan- Gaziemir – Seydiköy şube Demiryolu’nun başlangıç noktasıdır.

Ayrıca istasyonun yanında iki raylı bir depolama alanı da bulunmaktadır.

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi