ROMA TONOZU VE VAKIFBAHÇE – BERGAMA / İZMİR

İzmir ili Bergama ilçesi, Ulu Cami mahallesi, İttihat ve terakki caddesi Vakıf bahçe sokakta bulunan tonoz Roma döneminden kalmış olup şu an bir dershane görevini görecek şekilde restore edilmiştir.
Cumhuriyet döneminde bina onarım görmüş ve ilkokul olarak kullanılmıştır. Ancak okulun yeni binasına taşınmasından sonra bu binanın geçirdiği bir yangın sonucu çatı ve iç duvarları tamamen yanmıştır. 2008-2009 yıllarında Bergama Belediyesince restorasyonu yaptırılmıştır.
Meydan genişletmek için tıpkı Kaletepe’de olduğu gibi Domuz alanında da arazinin eğimli olduğu alanlarda tonozlu alt yapılar inşa edilmiştir. Bu tonoz da bunlardan biridir.
Tonoz: kesme blok taş ve küçük moloz taşlardan örülerek yapılmıştır. İç yüzeyde belirli aralıklarla nişler görülür. Bu nişlerden bazıları ve tonozun bir ucu olasılıkla mekân olarak kullanabilmek için sonraki dönemlerde moloz taş örülerek kapanmıştır. Roma dönemi Soma Aksu suyolu büyük ihtimalle güneybatıdaki Kent Dağı’nın alt bölgesinde sona ermekteydi. Ova tarafı destek tonozlarıyla genişletilmiş olan ve eskiden Gurnellia şimdi Büyük Alan denilen bir meydan belki de. Traianus Gymnasionu’ nun binalarını taşımış olabilir. Ancak meydanda bu görüşü destekleyecek herhangi bir yapı kalıntısı yoktur. Araştırmalar bu tonozların. Bizans döneminde suyolunun bitiminde bulunan büyük sarnıçlar olarak hizmet verdiklerini ortaya çıkarmıştır.