PETTER EVİ – BUCA / İZMİR

Petter isimli İngiliz aileye ait bu eski evin Buca’nın günümüzde ayakta olan en eski evlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Binanın yapımında tamamen ahşap kullanılmıştır. Buca’da 1800’lü yılların yarısına kadar ahşap evler kullanıldığı ve bu yıllarda yaşanan bir deprem sonrası taş ev kullanımının yaygınlık kazandığı düşünüldüğünde, evin en az 150-160 yıllık olduğu söylenebilir. Maalesef bu eşsiz özelliğine rağmen, Petter Evi uzun yıllardır hiç bir müdahale yapılmaksızın kaderine terk edilmiştir.

Erdem Caddesi üzerinde bulunan ve geçmişte İngiliz Petter ailesi tarafından kullanılmış bu ev, Buca’nın ayakta duran en eski evlerinden bir tanesi ve neredeyse tamamen ahşaptan yapılma. Uzun yıllardır harap halde ve belediyelerin de ilgisizliği sonucu göz göre göre çürüyen Buca yapılarından bir tanesi.

Kaynak: Atalarımızın Toprakları.