PAPAZIN EVİ ( ESKİ KONAK) – GERMİR – MELİKGAZİ / KAYSERİ

Germir mahallesi 430 sokak No: 19 da bulunan eski konak bir dönem papazın evi olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Germir evleri, farklı etnik grupların bir arada yaşamasından dolayı çok zengin ve renkli bir mimari karaktere sahiptir. Kayalık, dar bir vadide, setler üzerine yan yana bitişik düzende yapılmışlardır. Arkalarını yasladıkları kayalarla çoğu kez iç içe girmişlerdir. Germir’de ithalat ve ihracat yapan ünlü tüccarlar kazandıkları paralar ile çok görkemli taştan konak ve evler yapmışlar, bütün cadde ve sokaklarına kaldırım döşemişlerdir.
     Edmund Naumann, 1890 yılında yaptığı Kayseri gezisinde Germir’in dar sokakları ve dükkanları ile farklı bir görünüme sahip olduğunu söylemiştir.
    Germir’de Müslüman evleri daha sade yalın düzenlemeler, Hıristiyan evleri ise güç ve zenginliğin yansıtıldığı mimari unsurlar olarak biçimlendirilmişlerdir.
Çevresi bağ ve bahçelerle süslü olan Germir Köyü’nün fiziki yapısını tüm bu kaya bloklar, arada oyulmuş mağaralar, pek çoğu dönemin gayrimüslimlerine ait olan ve taş işçiliğinin güzel örneklerini oluşturan evler ve yeşil bandın koordinasyonunu oluştururdu.
   Germir’de taş malzeme kullanılarak inşa edilen evler, dar sokaklar boyunca birbirinin görüş alanını etkilemeyecek şekilde tek katlı, iki katlı ve daha çok konak niteliğinde değerlendirilmiştir.
    Dış mimaride hareketli cepheler, açık köşkler, kat aralarındaki konsollar ve balkonlarla evler, ev sahibinin maddi gücünü temsil eder şekilde tasarlanmıştır. Sokaktan avluya veya avludan eve geçişi sağlayan girişler, genelden özele geçişi belirleyen ev mimarisindeki en önemli unsurlar olarak dikkat çekmektedirler.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ